Една трета от установените нередности по ОПИК са в Северозападния регион.

...
Една трета от установените нередности по ОПИК са в Северозападния регион.
Коментари Харесай

Везиева: Нередности за 24 млн. лева по програма ``Конкурентоспособност`` в Северозапада |

Една трета от откритите нередности по ОПИК са в Северозападния район. 94 от общо 333 нарушавания са точно в Северозапада. Това е довело до корекция на 24 млн. лева Най-много от нередностите са свързани с провеждането на публични поръчки и метода, по който се закупуват средства за активи.

Това стана ясно на брифинг на министъра на стопанската система Даниела Везиева за установени нарушавания по планове по Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 ".

" Общо по програмата са подписани 2 913 административни контракти за даване на безплатна финансова помощ на стойност 2 063 милиарда лева ", сподели още тя.

Проверката е посочила още, че част от сдруженията, подкрепени с пари от Европа, са спрели активност след привършване на плана. По нейни думи икономическата среда в Северозапада не се е подобрила, макар ориентираните там грантови средства.

" Не отчитаме косвените резултати, които търсихме в региона. Не се е подобрила нито икономическата среда, нито е намаляла вътрешната миграция ", акцентира министър Везиева. Тя добави, че в идващите ограничения, които са планувани по новия програмен интервал и по Плана за възобновяване, ще се разработят спомагателни ограничения за надзор, които да дават по-добра успеваемост.

Министърът на стопанската система съобщи, че най-честите нарушавания са регистрирани при компании, които записват, че работят със софтуери в района, а в действителност работещите са на други места. Други установени нарушавания са с планове за създаване и внедряване на нововъведения в предприятия, закупуване и създаване на софтуери, сподели още тя.

От думите й стана ясно, че все още са заведени 2 досъдебни производства против неточните компании и са предадени на европейската прокуратура.

В отговор на въпрос по отношение на , служебният министър на стопанската система акцентира, че продължава политиката на бистрота и на осветляване на недобрите практики в холдинга. Везиева добави, че не е уволнила Атанас Гогов от борда на шефовете, а е подписала подписала протоколно решение за освобождението му, изпратено от органите в ДКК. 

" Причината е пътно произшествие със длъжностен автомобил ", сподели още тя. 

Министърът на стопанската система изрази вяра, че към този момент с новите членове на Съвета на шефовете на ДКК, Министерството ще има към този момент повече благоприятни условия за надзор върху държавните сдружения под шапката на ДКК.

По думите й не престават състезанията за промяна на членовете на борда на шефовете на ВМЗ Сопот, както и инспекциите за законността на ремонтите на язовирите, изпълнявани от " Монтажи ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР